Almanya Oturma Ä°zni

Almanya Oturma Ä°zni

Almanya  Oturma Ä°zni talebinde bulunan kiÅŸi Almanya kamu güvenliÄŸine ve düzenine karşı olan hassasiyeti, Federal Almanya’ya olan baÄŸları ve Almanya’daki ikamet süresi dikkate alınır. Ayrıca kiÅŸinin iÅŸ durumu, çalışıyorsa gerekli izinlere sahip olması, Almanca bilgisi, Federal Almanya’nın hukuk ve toplumsal düzenine olan uyumu dikkate alınmaktadır. Bunun dışında kiÅŸinin kendisi ile birlikte yaÅŸayan aile fertleri için yeterli büyüklükte bir eve sahip olması, kendisinin ve ailesinin geçimini saÄŸlayabiliyor olması gerekmektedir. Almanya oturum izinleri çeÅŸitli kategorilere ayrılmıştır. KiÅŸi kendisine uygun oturum izni kategorisine göre prosedürleri tamamlamalıdır. 

Federal Almanya’ya girmek ve burada oturma izni almak isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaÅŸları,  Avrupa BirliÄŸi Hukuku veya Kanun Hükmünde Kararname ile baÅŸka bir düzenleme yapılmadığı takdirde veya Avrupa Ekonomik TopluluÄŸu ile Türkiye Arasında Bir Ortaklık Kurulmasına Ä°liÅŸkin 12.9.1963 tarihli AnlaÅŸma’ya (AET – Türkiye Ortaklık AnlaÅŸması “Federal Resmi Gazete 1964 II Sayfa 509“) istinaden bir ikamet hakkı mevcut deÄŸil ise resmi bir Almanya Oturma Ä°zni’ne sahip olmak zorundadırlar.

Almanya Oturma Ä°zni Kategorileri;

1.Vize

2.Oturma izni

3.AB Mavi Kart

4.YerleÅŸme Ä°zni

5. Avrupa Birliği Sürekli İkamet İzni

BaÅŸka bir düzenleme öngörülmediÄŸi sürece, oturma izni için geçerli olan hukuksal düzenlemeler AB Mavi Kart’a uygulanır.  Almanya oturma izni yabancı kiÅŸiye, kanunun öngörmesi veya ikamet izni türünün açıkça cevaz vermesi halinde bir iÅŸte çalışma hakkı saÄŸlar. Her ikamet izni türünde; bu iznin, bir iÅŸte çalışma hakkı saÄŸlayıp saÄŸlamadığı belirtilir.  Federal Ä°ÅŸ Ajansının muvafakatında yer alan sınırlamalar, ikamet iznine iÅŸlenir.  Türkiye Cumhuriyeti vatandaÅŸları Almanya’daki bir iÅŸte ancak buna resmi olarak izin veren bir ikamet iznine sahip olmaları ÅŸartıyla çalışabilirler.  Almanya oturma iznine sahip Türkiye Cumhuriyeti vatandaÅŸları, ikamet izinleri dahilinde/süresinde bir iÅŸte istihdam edilebilirler.

Avrupa Ekonomik Topluluğu ile Türkiye arasındaki Ortaklık Anlaşması’na göre ikamet hakkı kazanmış olan bir yabancı, ne bir yerleşme iznine ne de bir Avrupa Birliği sürekli oturma iznine sahip olmaması halinde, bu ikamet hakkının mevcudiyetini bir oturma izni düzenleterek kanıtlamak yükümlülüğündedir.

Almanya Oturma Ä°zni, süreli bir ikamet izni türüdür. Oturma Ä°zni, kiÅŸinin ikamet amacı dikkate alınarak, süreli olarak verilmektedir.  Oturma Ä°zninin süresi, bu iznin verilmesi, uzatılması veya geçerlilik süresinin belirlenmesinde esas alınan ÅŸartın ortadan kalkması halinde kısaltılabilmektedir.

Almanya ikamet izni verilmesi için başvuru sahibinin;

  • KiÅŸinin geçimini saÄŸlamış veya 1 derece yakının sponsorluÄŸuyla saÄŸlanmış olması,
  • KimliÄŸin ve yabancının bir baÅŸka ülkeye geri dönüş hakkının bulunmaması halinde, tabiyetin açıklığa kavuÅŸturulmuÅŸ olması,
  • Sınır dışı edilme nedeninin mevcut olmaması,
  • Ä°kamet izni verilmesine iliÅŸkin talep hakkının mevcut olmaması halinde yabancının ikametinin Almanya Federal Cumhuriyeti’nin çıkarlarını tehlikeye düşürmemesi.
  • Pasaport yükümlülüğü ÅŸartlarını yerine getirmiÅŸ olması
  • Almanya vizesi ile vize tarihleri arasında Almanya’ya giriÅŸ yapmış olması
  • Talep edilen oturum izninin verilmesi için gerekli olan bilgileri vize talep dilekçesinde beyan etmiÅŸ olması ÅŸartlarına baÄŸlıdır.

EÅŸ durumundan dolayı elde edilen oturum izninin süresi 3 yıldır.  3 yılın sonunda oturma izninin süresi uzatılmalıdır. Bu üç yıllık süre evlilik birliÄŸinin baÅŸladığı günden deÄŸil oturma izninin alındığı günden itibaren geçerlidir.

EÅŸten bağımsız oturma izni; evliliÄŸe baÄŸlı oturma izni evliliÄŸin son bulmasıyla biter. EÅŸten bağımsız oturma izni en az 3 yıllık yasal evlilik süresinden sonra talep edilebilir.  EÅŸten bağımsız oturma izni; eÅŸin vefatıyla, Alman vatandaşı bir çocuÄŸa sahip olması ya da  kiÅŸinin 1 yıl boyunca aynı iÅŸverene baÄŸlı olarak çalışıyor olması koÅŸullarının saÄŸlanması halinde verilmektedir.  Yabancı uyruklu eÅŸin uyum kurslarına katılarak Almanca öğrenmeye devam etmesi gerektiÄŸinden en fazla 1 yıl süreli oturum izni (Aufenthaltserlaubnis) verilmektedir.

Evlilik durumuyla oturma izni talebinde bulunan her iki eşin de 18 yaşını doldurmuş olması,

Asgari düzeyde Almanca bilgisine (A1) sahip olması, Almanya’daki eÅŸin en az 1 yıl oturum iznine sahip olması, kiÅŸilerin dilekçe tarihinde evli olması, barınma ve yaÅŸam masraflarının yeterli gelirle beyan edilmesi gerekmektedir. 

Yasal olarak 16 yaşından küçük çocuklar ebeveynleriyle yaşamak amacıyla Almanya’ya gelebilirler. 16 ve 17 yaşındaki çocuklar ebeveynleriyle birlikte gelmeleri halinde süreli oturma izni alabilirler.

Evlilik BirliÄŸi sebebiyle Süresiz Oturma izni (Niederlassungserlaubnis) için baÅŸvuru sahibinin Federal Almanya’da 5 yıldan beri resmen oturuyor olması  (EÅŸ Alman ise, ya da serbest çalışıyorsa, mavi kartla Almanya’ya gelmiÅŸse 3 yıl), eÅŸlerden en az birinin  Almanya’da 60 ay sigortalı olarak bir iÅŸte çalışmış olması, her iki eÅŸin de sicilinin temiz olması, baÅŸvuru sahibinin süresiz çalışma iznine sahip olması, yeterli düzeyde Almanca Bilgisine (B1) ve mesleki bilgisine sahip olması,  Almanya’da hukuk, toplum düzeni ve yaÅŸam koÅŸulları hakkında temel  bilgi sahibi olması, 60 saatlik kursu baÅŸarıyla tamamlamış olması  (Orientierungskurs), 1 yıllık ikamet  süresini Almanya’da geçmiÅŸ olması gerekmektedir.


Öğrenciler İçin Oturum İzni

Yabancı uyruklu vatandaÅŸa eÄŸitim amacıyla Almanya’da ikamet ediyorsa oturum izni verilmektedir. Yüksek öğrenim amacı  yüksek öğrenime hazırlayan dil kursları ile dil programlarını da içermektedir. Yüksek öğrenim amaçlı oturum izni öğrencinin üniversiteye resmi olarak kayıt yaptırdığı durumlarda geçerlidir.  Yabancı öğrencilere oturum izni aÅŸamasında öğrencinin Almancası da göz önünde bulundurulmaktadır. Fakat Almanca dil hazırlık eÄŸitimi verilen üniversitelere kayıt yaptırmış öğrencilerde bu koÅŸul aranmaz. Yüksek öğrenim amaçlı oturma izninin geçerlilik süresi, ilk verildiÄŸinde ve uzatıldığında en az 1 yıl öğrenim ve yüksek öğrenimine hazırlayan önlemler sırasında süre 2 yılı geçmemelidir.

Öğrenim baÅŸvurusu amaçlı ikamet izni en fazla 9 aydır. Uzun süreli öğrenim amaçlı Almanya’ya gelenlere baÅŸka bir ikamet amacı için oturum izni verilmemekte veya baÅŸka bir amaç için öğrencinin oturum izni uzatılmamaktadır. Öğrenciler için talep edilen oturum izni yabancı öğrencilere 120 tam günü ve 240 günü geçmeyen  Ã§alışma hakkı tanımaktadır.

Almanya Oturma İzni Süresinin Uzatılması

Almanya Oturma Ä°zni uzatılmadan önce yabancının bir uyum kursuna düzenli olarak katılma yükümlülüğüne uyup uymadığı tespit edilir.  Yabancının, 44a maddesinin 1’nci fıkrası 1’nci cümlesine göre bir uyum kursuna düzenli olarak katılma yükümlülüğünü ihlal etmesi halinde bu durum, oturma izninin uzatılmasına iliÅŸkin karar verilirken dikkate alınır. Oturma izninin uzatılması hususunda karar verilirken, baÅŸvuru sahibinin yasal ikametinin süresi ve yabancının Federal Almanya’da yasal olarak ikamet eden aile fertleri için ortaya çıkacak sonuçlar dikkate alınır. Yabancının uyum kursuna düzenli olarak katılma koÅŸulunun bulunması halinde, kiÅŸi uyum kursunu baÅŸarılı ÅŸekilde tamamlayamazsa veya toplumsal, sosyal yaÅŸama baÅŸka türlü uyum saÄŸladığını ispat etmediÄŸi sürece oturma izni her defasında asgari olarak 1 yıl uzatılır.

Bu internet sitesi Almanya BaÅŸkonsolosluÄŸu'nun resmi sitesi deÄŸildir. Burada yer alan bilgilerin doÄŸruluÄŸunu iÅŸlemlerinize baÅŸlamadan önce mutlak suretle teyit ediniz. Almanya Schengen Vizesi, Almanya Oturum Ä°zni ve vatandaÅŸlık iÅŸlemlerinizle ilgili en güncel ve doÄŸru bilgileri Almanya BüyükelçiliÄŸi, Almanya BaÅŸkonsolosluÄŸu ve Almanya DışiÅŸleri Bakanlığı'nın resmi web sitesinden öğrenebilirsiniz.

Duyurular

Almanya Konsolosluğu 2022 Tatil Günleri

Almanya’nın Türkiye’de bulunan tüm dış temsilcilikleri Türkiye ve Almanya Federal Cumhuriyeti resmi tatil günlerinde  ziyaretçil...
2023-08-07 10:22:26

Almanya konsolosluğu Noel’de ve yılbaşında kapalı olacak

Almanya konsolosluÄŸu Noel’de ve yılbaşında kapalı olacak. Almanya Federal Cumhuriyeti’nin Türkiye’de faaliyet gösteren temsilcilikleri TÃ...
2023-08-02 11:59:33

Consultation for Germany

Consultation for Germany, bir Knight SP ailesi üyesidir. Consultation for Germany; Türkiye’ de bulunan Almanya Konsoloslukları, Büyükelçil...
2023-08-02 11:59:03

Almanya Schengen vizesi hakkında bilgi

Almanya Schengen vizesi hakkında bilgi detayına ilgili vize sayfasından da erişebilirsiniz. Almanya Schengen vize işlemleri Almanya Büyükelçil...
2023-08-02 11:52:43
Tüm Duyurular
Almanya Oturma Ä°zni